Parrocchia Ortodossa Romena l'Ascesione del Signore 

Parohia Ortodoxă Română 

Inăltarea Domnului - FIRENZE I

Actualitati

ATTUALITà ED INFORMAZIONI RELATIVE ALLA PARROCCHIA ORTODOSSA RUMENA "ASCENSIONE DEL SIGNORE"

view:  full / summary

Rug�?ciunea a doua de sear�?, a Sfântului Antioh, c�?tre Domnul nostru Iisus Hristos

Posted by Admin on May 4, 2020 at 1:55 AM

Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând şi celor din mormânturi viață dăruindu-le!

(de trei ori)

 

Rugăciunea a doua de seară, a Sfântului Antioh, către Domnul nostru Iisus Hristos:

 

Atotțiitorule, Cuvinte al Tatălui, În­suți fiind desăvârșit, Iisuse Hris­toase, pentru multă milostivirea Ta, nu Te dez­lipi de mine, robul Tău, ci odih­nește întru mine pururea, Iisuse, Cel ce ești Păstor bun al oilor Tale. Nu mă da is­pitei șarpelui, nici nu mă lăsa în pofta satanei, că sămânța stricăciunii este întru mine. Tu, Doam­­ne Dum­ne­zeule, Cel Căruia ne în­chi­­­năm, Îm­pă­rate Sfinte, Iisuse Hristoase, pă­zește-mă în timpul somnului cu lumina cea ne­întunecată, cu Duhul Tău cel Sfânt, cu Care ai sfințit pe ucenicii Tăi. Dă-mi, Doamne, și mie, nevrednicului robului Tău, mântuirea Ta în așternutul meu. Lu­­mi­nează mintea mea cu lumina în­țele­gerii Sfintei Tale Evanghelii, su­fletul meu cu dra­gos­tea Crucii Tale, inima mea cu curăția cuvintelor Tale, trupul meu cu pa­tima Ta cea nebi­ruită, cugetul meu cu smerenia Ta îl păzește și mă ri­dică la vre­me cuviincioasă spre a Ta slăvire, că prea­slăvit ești cu Cel fără de început al Tău Părinte și cu Prea­­sfântul Duh în veci. Amin

 

~

 

Sfântul Ioan Gură de Aur

347-407

 

 

"Să fii cu toți politicos, dulce la vorbă, blând, primitor. Despre nici un om să nu-ți scape vreun cuvânt urât. În felul acesta toți te vor iubi. Dar și în ziua Judecății Domnului te va afla curat și nepătat. Căci dacă vom da socoteală pentru orice cuvânt de prisos, cu atât mai mult vom răspunde pentru vorbele noastre de rău."

Esaltazione della Santa Croce festeggiata nella parrocchia Firenze 1

Posted by Admin on September 18, 2017 at 3:40 AM

Înălțarea Sfintei Cruci sărbătorită la parohia Firenze 1 - l'Esaltazione della Santa Croce festeggiata nella parrocchia Firenze 1Praznicul Adormirii Maicii Domnului la Firenze 1

Posted by Admin on September 8, 2017 at 6:25 PM

Sărbătoarea Slăvitului praznic al Adormirii Maicii Domnului a început în seara zilei de 14 august un grup de credincioși și tinerii ai parohiei împreună cu părintele paroh I. Coman care au cantat Prohodul Maicii Domnului împreună cu procesiunea cu Epitaful Adormirii.

În dimineața zilei de de 15 August, după Sfânta și dumnezeiasca Liturghie și cuvântul de invățătură a părintelui paroh a urmat agapa frățească si ajutorarea celor sărmani și pribegi sau bolnavi dar și celor care au nevoie de cei dragi de acasă și își doresc să-și întregească familia măcar pe timpul verii. Mulțumim Maicii Domnului pentru binefacerile primite, pentru mângâierea și grija față de toți și pentru Sf biserică care îi poartă numele Santa Maria degli Angeli, Sfânta Maria a îngerilor, din viale Amendola, Firenze.

Schimbarea la Fata si Sf Maslu la parohia FIRENZE 1

Posted by Admin on August 11, 2017 at 8:20 AM

Duminica 6 August Parohia Înălțarea Domnului din Florența a sărbătorit Praznicul Schimbării la Fata a Mântuitorului. Dupa Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie si cuvântul de învățătura a părintelui paroh I. Coman a urmat slujba pentru pomenirea celor adormiți. Bucuria sărbătorii a fost încununata de o agapa frățeasca cu tradiționala binecuvântare a strugurilor.

https://web.whatsapp.com/1b251494-6aa9-4899-a9b2-3819ddfbdc5e" />

Cu ajutorul lui Dumnezeu si binecuvântarea Preasfințitului Episcop Siluan al Italiei, tot in ziua de 6 August după amiaza cu ocazia Postuli Adormirii Maici Domnului, la parohia "Înălțarea Domnului" din Florența - Firenze 1, s-a săvârșit slujba Sf. Maslu. Părintelui paroh I. Coman s-a alăturat Pc părinte Mihai Anton de la parohia "Sfânta Muceniță Anastasia Romana" din Prato.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru toată grija si binecuvântarea Sa.


Seara de rugaciune cu tinerii la Sfântul Mucenic Iachint cubicularul

Posted by Admin on August 3, 2017 at 6:50 PMÎn seara zilei de 3 iulie, tinerii Corului parohiei Înălțarea Domnului din Firenze, împreună cu părintele paroh Ionuț Coman, s-au rugat Sfântului Mucenic Iachint. După citirea Canonul au urmat repetițiile Corului condus de doamna Mirabela și o gustare frățească.

Sarbatoare si pelerinaj la Firenze I: Sfantul Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul, protectorul orasului

Posted by Admin on August 3, 2017 at 6:45 PM

Sâmbătă 24 iunie după Sfânta și dumnezeiasca Liturghie celebrată în Biserica Santa Maria degli Angeli din Viale Amendola, biserică pusă la dispoziția parohiei Înălțarea Domnului din Firenze, părintelui paroh Ioan Coman s-au alăturat grupul de pelerini ai parohiei copii, tineri și adulți pentru venerarea moaștelor Sf. Ioan Botezătorul și Înaintemergatorul care se află în Catedrala Santa Maria del Fiore din Florența. Cu această ocazie, părintele paroh a adresat Arhiepiscopului catolic de Florența, Cardinalul G. Betori un mesaj irenic din partea Preasfințitului episcop Siluan. Pelerini au avut ocazia să se închine și la alte moaște care sânt găzduite în Domul din Florența ca apoi să viziteze Battistero, edificiu octogonal, unde au admirat mozaicurile de factura bizantină din epoca paleologilor.

 

 

Nașterea Sf Ioan Botezatorul este sărbătorită la Florența solemn în fiecare an de secole. Cultul Sfântului a substituit cel al zeului roman Marte, considerat protectorul orașului. Însuși Battistero, construit în cinstea Sfântulu a fost edificat pe ruinele unui templul dedicat zeului. Venerarea Sfântului Ioan pătrunde în Florentia în secolul VI și VII prin intermediul longobarzilor creștini care împreună cu regina Teodolinda deja venerau pe Sf. Ioan. Curajul, puterea și personalitatea luptătoare erau caracteristici comune: cele ale zeului războinice și mitologice, iar ale Sfântului dumnezeiești și inspirate de dragostea pentru Hristos și evanghelie. Prin secolul al XII și XIII, Nașterea Sfântului începe să fie sărbătorită în mod deosebit cu ofrande de mari lumânări pe care nobili orașului le aduceau în cinstea Sfântului. Până astăzi obiceiul a rămas: sânt aduse la altar mari lumânări im cinstea Sfântului Ioan.

Hramul Parohiei FIRENZE I

Posted by Admin on August 3, 2017 at 6:40 PM

Hramul Parohiei ÎNĂLȚAREA DOMNULUI din FLORENȚA


Parohia ortodoxă română Înălțarea Domnului din Florența a sărbătorit hramul. Începând de miercuri seara cu slujba Privegherii credincioșii și tinerii parohiei s-au reunit în rugăciune împreună cu părintele paroh Ioan Coman în frumoasa Basilica Santa Maria degli Angeli din Firenze. Joi dimineață la Sf Liturghie, părintelui paroh I. Coman s-a alăturat și părintele protopop I.Trandafir împreună cu un grup de credincioși care ai răspuns invitației de împreună slujire și sărbătorire. Slăvita sărbătoare a fost și ocazie potrivită de rugăciune și pomenire pentru victimele din Marea Britanie și din războaie.


 

După omilia părintelui paroh și cuvântarea a părintelui protopop a urmat parastasul Eroilor și a vrednicului de pomenire părintele Petre, paroh al comunității ortodoxe române din Florența pentru aproape 30 de ani . A urmat agapa frățească.

 

Mulțumim Domnului pentru toate binefacerile și atmosfera de frățietate și dragoste creștină care caracterizează comunitatea noastră ortodoxă română din Florența.

 

P. Ioan Coman

Conferinta preoteasca la parohia Firenze I, 16 Mai

Posted by Admin on August 3, 2017 at 6:35 PM

Conferința preoțească la parohia Înălțarea Domnului din Florența, 16 Mai

În cadrul anului omagial 2017, pe data de 16 Mai s-a ținut la Parohia „Înălțarea Domnului din Florența”, conferința preoțească a preoților din protopopiatul Toscana, pe tema „Patriarhul Justinian - organizator al parohiilor românești din diasporă. Promotor al dialogului panortodox și intercreștin ”. Împreună cu părintele protopop, zece preoții din parohiile Florenței, Firenze, Carrara, Chianciano, Montecatini, Pisa, Prato, San Giovanni Valdarno, Siena e Viareggioau săvârșit slujba Canonului Sfântului Mucenic Iachint – ocrotitor al tinerilor parohiei - din ale cărui parte din moaște sânt găzduite in parohia „Înălțarea Domnului din Firenze”. Aproximativ cu un an in urma pe data de 11 Iunie 2016 cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei, parohia „Înălțarea Domnului” din Florența a sărbătorit inaugurarea bisericii „Santa Maria degli Angeli” per care Eminenta Sa Cardinalul Giuseppe Betori, Arhiepiscop de Florența a pus-o la dispoziția parohiei ortodoxe pentru săvârșirea sfintelor slujbe ortodoxe românești. Cu aceasta binecuvântată si minunate ocazie a fost dăruita in custodie parohiei si o importanta parte din moaștele Sfântului Mucenic Iachint, paharnicul împăratului Traian si care a fost mucenicit de catre acesta in secolul II, provenita din Tezaurul Relicvelor al Domului din Florența. După slujba canonului, părintele paroh Ioan Coman a rostit un scurt cuvânt despre martiriul Sf Mucenic Iachint, sensul sacrificiului si a sfințeniei adresat tinerilor si a mulțumit preoților colegi. După conferința susținută de părintele Matei de la parohia Montecatini a urmat cuvântul părintelui protopop Ioan, închinarea la icoana sfântului dăruita de tinerii parohiei si la sfintele sale moaște.

 

Slava lui Dumnezeu pentru toate.

 

Pr I. Coman


Atelier de pictura de icoane la parohia Firenze

Posted by Admin on August 3, 2017 at 6:35 PM

Cu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, la parohia "Înălțarea Domnului" din Florența a debutat Atelierul de pictură de icoane sub îndrumările doamnei Maria, restauratoare acreditată la Patriarhia Română și pictorița de icoane.

 

Lucrările Atelierului se însoțesc cu șirul Catehezelor Triodului și cu Laboratorul de tradiție și limbă română pentru copii. Activitățile se desfășoară în Biserica Santa Maria degli Angeli in Viale Amendola, la Florența.

Dor de Eminescu

Posted by Admin on January 23, 2017 at 11:10 AM

 

Dor de Eminescu la parohia Înălțarea Domnului din Florența 22 ianuarie


În după-amiaza zilei de 22 ianuarie, după Sf Liturghie, la parohia Înălțarea Domnului din Firenze, tinerii grupului parohial Laborator de tradiție și cultura românească susținuți de părintele paroh Ioan C. a omagiat nașterea marelui poet Mihai Eminescu. După cuvântul de introducere "Rolul culturii în viata tinerilor" adresat de părintele paroh Coman,


a urmat o optimă prezentare biografic literară "Eminescu poet național și universal" susținută magistral de doamna profesoara Dana D.


Recitalul de poezie eminesciena care a urmat a fost foarte emoționant și a fost acompaniat și de Corul parohial care a intonat la rândul sau poeziiile ale poetului nostru. Mulțumim echipei Laboratorului și Corului pentru deosebitele, emoționantele și frumoaselor momente evocative. În final a avut loc o mică gustare cu prilejul căreia ne-am împărtășit emoții și ne-am simțit bine împreună.

 

P. Ioan ComanRss_feed