Parrocchia Ortodossa Romena l'Ascesione del Signore 

Parohia Ortodoxă Română 

Inăltarea Domnului - FIRENZE I

Actualitati

Joia Inaltarii la FIRENZE Aniversarea a 30 de ani a parohiei si pomenirea parintelui Petre Coman

Posted by Admin on June 2, 2014 at 3:55 PM


 

In ziua de Joi 29 mai 2013 la parohia Înălțarea Domnului din Florența, păstorită de pr. Ioan Coman s-au aniversat 30 de ani de ființare. La sfânta liturghie arhiereasca la care a slujit PS Siluan au participat si pr. prot. Traian Valdman de la Milano, pr. prot. Gheorghe Vasilescu de la Torino, pr. prot. Ionica Saghin de la Prato, pr. consilier Ioan Trandafir Bobârnea de la Chianciano, pr. Liviu Marina Fit de la Lucca, pr. Matei Viorel de la San Giovanni Valdarno. După Sfânta Liturghie şi pomenirea eroilor neamului şi a parintelui Petre Coman, credincioșii s-au putut închina la moaștele Sfântului Apostol Andrei aduse in mod special pentru eveniment la biserică prin bunăvoința Eminenței Sale Cardinalul G. Betori, arhiepiscopul de Florența.

 

In finalul slujbei Ps Siluan a dăruit cu binecuvântare şi dragoste părintească doamnei preotese Lucia Coman - prin a carei harnicie s-a putut organiza evenimentul - o cruce şi o candelă insoţite de frumoase şi calde cuvinte de nădejde.

 

După prânzul de tradiţie romaneasca care s-a desfaşurat la Villa Bardini in imediata apropiere de biserica care a fost pregatit de doamnele parohiei şi servit de domnii consilieri impreuna cu mulţi dintre tinerii parohiei - a urmat un program de evocare insoțit de momente muzicale.

 

În prima parte a programului, s-au evocat primele timpuri a parohiei și întemeietorul ei, vrednicul de pomenire pr. Petre Coman. Dupa frumosul cuvântul de deschidere făcut de Ps Siluan a urmat relația de scurt istoric al instituirii acesteia făcută de pr. prot. Traian Valdman care a ilustrat in mod cronologic momentele cele mai importante ale infiinţari parohiei Înălțarea Domnului din Florența. Pr. prot. Gheorghe Vasilescu a evocat apoi remarcabil si emoţionant figura părintelui Petre Coman.

 

Momentul artistic muzical şi deosebit de emoţionant a fost daruit de maestrul L. Horvath - prima vioara a prestigiosului Maggio Musicale Fiorentino şi dirijor care a interpretat in mod remarcabil Balada de Cirpian Porumbescu dedicată fostului prieten si parinte Petre Coman emozionând până la lacrimi publicul. Împreuna cu vocea doamnei artiste Carmen Ficarra s-au interpretat şi alte piese di repertoriul clasic in aceaşi atmosfera de emoţie.

Câteva din mărturiile atât a credincioşilor mai vechi din parohie cât şi oaspeţilor italieni prieteni ai parintelui şi care au asistat şi la sfânta liturghie au emoţionat din nou pe cei de faţă. In final nepoţtii parintelui Petre, Petru şi Ioan au dedicat bunicului lor o poezie proprie împreuna cu câteva piese de muzica clasica interpretate la viora şi pian.

 

Ziua binecuvântată s-a sfârșit in mod superlativ cu un concert de muzică religioasă, susţinut de Corul Psaltic "Sf. Dionisie Exiguul" al‎ Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, dirijat de pr. Marian Jianu, de la Parohia Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcii, din Lanuvio.

 

Categories: Activitati