Parrocchia Ortodossa Romena l'Ascesione del Signore 

Parohia Ortodoxă Română 

Inăltarea Domnului - FIRENZE I

Actualitati

Conferinta la Florenta "icoana ortodoxa" 8 martie 2015

Posted by Admin on March 10, 2015 at 7:15 PM

In după amiază zilei de 8 martie in parohia din Florența a avut loc Conferința de spiritualitate ortodoxă promovată de parohia Inaltarea Domnului din Florența pe Tema "Icoana Ortodoxă: semnificație și sens" susținută de pr. Paroh Ionuț Coman.

La conferință au participat credincioși ai parohiei noastre împreună cu un grup de rugăciune format de credincioși laici romano catolici italieni prieteni ai Comunității de Ierusalim împreună cu membri ai acesteia din Firenze doritori a cunoaște tradiția și semnificația icoanei in tradiția ortodoxă.

După o introducerea temei in care s a evidentiat incadrarea acesteia in cultul ortodox, sensul revelational al icoanei, legatura strânsă intre cuvânt și imagine, intre aspectul liturgic cultual și cel conoscitiv contemplativ, pr. Paroh a parcurs sintetic dar semnificativ punctele istorice saliente plecând de la nașterea icoanei in sânul și tradiția bisericii creștine primare amintind și câteva din teoriile moderne laice care nu sânt in acord cu tradiția dezvoltării cultului primar al icoanei. Au fost atinse istoric punctele relative la iconoclasm - sistem de gândire care persistă in epoca noastră - evidențiind eroarea dogmatică a acestuia fată de de dogma calcedoniana și evidențiind deci diferența fată de învățătura ortodoxă așa cum a fost proclamată in definitiv la al VII sinod ecumenic dar și legatura cu teologia palamita. Au urmat întrebări și răspunsuri in care pr. Paroh a clarificat aspectele simbolice prezente in sfintele icoane dar și legatura cu sfintele taine, cu sfânta liturghie -icoană a imparatiei - a calendarului liturgic, a rugăciunii canonice private și publice . In final a avut loc o gustare de post care s a bucurat de mare apreciere. Ulterior părintele a prezentat o bibliografie orientativa de acum abundentă in limba italiană pentru doritori de aprofundare. Acesta este una din primele conferinte din ciclul de spiritualitate ortodoxă menită a face cunoscută mai bine biserică ortodoxă și care se promovează in parohia Inaltarea Domnului din Florența.

Categories: Anunturi