Parrocchia Ortodossa Romena l'Ascesione del Signore 

Parohia Ortodoxă Română 

Inăltarea Domnului - FIRENZE I

Actualitati

Pelerinaj la început de noiembrie 2015 în Florenta în memoria primelor deportari ale evreilor florentini

Posted by Admin on November 16, 2015 at 8:30 AM

Pelerinaj la început de noiembrie în Florența în memoria primelor deportări ale evreilor florentini

Un "pelerinaj al memoriei" a fost organizat de Comunitatea Sant'Egidio la Florența, la începutul lunii noiembrie, în amintirea primelor deportări ale evreilor, care au avut loc la 6 noiembrie 1943, în Florența. Acest pelerinaj s-a desfășurat pe străzile din orașul vechi, cu o procesiune care a început de pe strada Guelfa colț cu strada San Gallo, până la sinagogă. Evenimentul care a început în piața din fața Bisericii Adventiste este legat de prezența, la un moment dat, în aceste locuri, a mănăstirii Sfântului Vasile al armenilor.

Comunitatea Sant'Egidio, în acord cu comunitatea evreiască și armeană, a reînnoit acest gest de pace, la care au participat cu convingere mulți reprezentanți ai orașului, printre care reprezentanți ai Comunității Armene, în numele căreia Metz Yeghern a amintit că au fost deportate și exterminate un milion și jumătate de armeni din Turcia între 1915 și 1916. Marșul memoriei comemorează, în 2015, 72 de ani de la prima deportare a evreilor din Florența și 100 de la cea a armenilor.

Parohia "Înălțarea Domnului" a fost reprezentată de părintele paroh Ionut Coman care s-a alăturat convoiului de pelerini, cu destinația: Templul ebraic din Florența. În cadrul ceremoniei de comemorare care a avut loc în incinta Sinagogii din Florența, părintele I. Coman, în calitate de Consilier pentru Dialog al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei, a adresat un scurt mesaj de pace și solidaritate reprezentanților comunității evreiești și armene din Florența, în numele Preasfințitului Siluan.

Este poate util să fie amintite anumite date. Astfel, începând cu 6 noiembrie 1943, comandantul nazist a demarat capturarea și deportarea evreilor din Florența. Au fost arestate peste 300 de persoane care, pe 9 noiembrie, au fost încărcate în trenuri. Au ajuns la Auschwitz pe 14 noiembrie. Doar 107 au trecut selecția pentru intrarea în câmp: ceilalți au fost eliminați imediat. Pe lista deportaților au fost incluși, de asemenea, și opt copii născuți după 1930 și 30 de persoane în vârstă născute înainte de 1884. Naziștii au încheiat ocuparea orașului Florența în septembrie 1943. Aici naziștii au putut conta pe sprijinul activ al fasciștilor, în special cel furnizat de banda de Caritate. Din evreii deportați în lagărele de concentrare de la 6 noiembrie '43 încoace, doar 15 s-au întors: opt femei și șapte bărbați.

P. I. Coman

Categories: Activitati