Parrocchia Ortodossa Romena l'Ascesione del Signore 

Parohia Ortodoxă Română 

Inăltarea Domnului - FIRENZE I

Actualitati

Pelerinaj de iarna 2015 la Florenta : credinta si cultura

Posted by Admin on December 30, 2015 at 12:50 PM

Pelerinaj de iarnă 2015 la Florența : credință si cultură

În preajma sărbătorilor de iarnă și în cadrul programului “Arta și cultura” a Parohiei Ortodoxe Române "Înălțarea Domnului" din Florența credincioșii împreună cu părintele paroh I. Coman au realizat un pelerinaj la catedrala Santa Croce din oraș.

Cea mai fascinantă bazilica din Florența nu este numai un altar artistic decorat cu fresce de Giotto și alți faimoși pictori, dar și locul în care sunt înmormântate 263 de personalități ale orașului. Umaniști, poeți, artiști, politicieni, dar și personalități artistice marcante, precum: Michelangelo, Galileo, Machiaveli.

Parohienii și prietenii parohiei au avut posibilitatea să contemple "Biblia săracului" - scene din Sfânta Scriptură pictate de Giotto pe pereții catedralei 'Sfintei Cruci' din Florența.

Bazilica pusa sub ordinul franciscanilor a fost construită de faimosul arhitect al orașului Arnolfo di Cambio in anul 1295.

Artă și cultura oglindesc lucrarea lui Dumnezeu, prin creativitatea umană, iar arta creștină, prin sublimul și frumusețea adevărului pe care îl reprezintă, este cu atât mai mult înălțătoare sufletelor care o contemplă.

Dacă în biserica ortodoxă icoana și pictura în general sunt parte vie a cultului liturgic, împreună-lucrătoare cu cuvântul și încadrate în bogăția cultului ortodox cu care împreună manifestă harul și prezența lui Dumnezeu, în arta creștină medievală occidentală găsim exemple asemănătoare. În bazilica 'Santa Croce' observăm o trecere de la artiști ca Cimabue, legat încă de tradiția bizantină orientală, la artiști ca Giotto care prin reprezentarea perspectivei dorește să prezinte realitatea divină prin realismul uman al evenimentelor biblice.

Domnul să îmbogățească cu har sufletele celor ce au avut posibilitatea să își hrănească și să își bucure ochii și sufletul cu picturile, icoanele și arhitectura din biserica 'Sfânta Cruce' din Florența.

Mulțumim ghidului nostru - Iulia - din parohia 'Înălțarea Domnului' pentru profesionalitatea și pregătirea de care a dat dovadă.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile Sale!

Categories: None