Parrocchia Ortodossa Romena l'Ascesione del Signore 

Parohia Ortodoxă Română 

Inăltarea Domnului - FIRENZE I

Actualitati

Mesaje de cordialitate interreligioase si interculturale la trecerea de an la primaria din Firenze

Posted by Admin on January 8, 2016 at 5:30 AM

Mesaje de cordialitate interreligioase și interculturale la trecerea de an la primăria din Florența (Firenze)


 In atmosfera florentinâ de sfârșit și început de an la inițiativa primăriei de Florența a avut loc, in Palatul Vechi, acum sediul al primăriei dar și simbol istoric al importanței economice, politice și artistice al orașului atât in epoca medievală și in perioada renașterii, cat si acum, un moment de prietenie și bunăvoire reciproce a sentimentelor de împreună sărbătorire a venirii noului an.


Împreună cu primarul D. Nardella, in sala Lorenzo de' Medici, SE Card. G.Bettori, reprezentanti ad altor culte creștine, a rabinului J. Levi și a imamului Yzedin președintele Ucoi, a participat părintele I. Coman, paroh la parohia "Inaltarea Domnului " din Florența și consilier pentru Dialog al Episcopiei noastre care a adus mesajul de pace, respect și prietenie din partea comunitătii ortodoxe române din Firenze și al Preasfintitului părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. A urmat un un prânz in atmosferă de prietenie și cordialitate in care am avut ocazia de a ne cunoaște și mai bine și de găsi noi solutii de cunoaștere și colaborare reciprocă in proiecte sociale și culturale.

 

 

Ființa umană ca și creatie a lui Dumnezeu este chemată a fi in relație de cunoaștere și împărtășirea cu însăși creatorul său și in același timp de bunăvoire cu semenii săi și ei fiind tot creație a Sa.

 

Această relaționare, care implică dialogititate (opusă autorefentierii care poate deveni chiar sterilă in lucrare a sa), când este însotită de sentimentul păcii, ca dar de la Dumnezeu care trebui înmultit și răspândit, și al bunavoirii intre oamenii rezultă a fi o tocmai o multumire către Dumnezeu.

 

 

Dialogul, ca și semn al cunoașterii reciproce atât in sens interreligios cât și intercultural capătă cât mai mult o valentă de necesitate a relaționarii reciproce către cei care ne înconjoară. Cunoașterea aproapelui, tocmai in diversitatea sa implică nu numai o deschidere către creatia lui Dumnezeu, bogată prin însăși varietatea ei, dar și in același timp o lucrare a propriului dar dat de El, și care se cere fructificat. Cunoașterea aproapelui implică până la urmă și o cunoaștere mai bună a propriului har și dar al credinței personale, a propriei tradiții și a bogăției ei, care, tocmai prin faptul că provine de la Dumnezeu, nu trebuie ascunsă, ci tocmai se cere făcută cunoscută și altora așa cum chiar El ne cere să Ii fim martori.

 

 

P. I. Coman

 

 

Categories: Activitati