Parrocchia Ortodossa Romena l'Ascesione del Signore 

Parohia Ortodoxă Română 

Inăltarea Domnului - FIRENZE I

Actualitati

Inaugurarea Bisericii Santa Maria Degli Angeli pentru parohia ortodoxa Romana Inaltarea Domnului din Firenze 11 iunie 2016

Posted by Admin on June 12, 2016 at 5:40 PM

În cursul zilei de 11 Iunie 2016 în parohia Înălțarea Domnului din Florența avut loc inaugurarea bisericii Santa Maria degli Angeli din Firenze.

Slujba de mulțumire Te Deum Laudamus în limba italiana a fost condusă de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei împreună cu un sobor mai mulți preoți din protopopiatul Toscana la care au asistat Eminenza Sa Cardinalul Giuseppe Betori Arhiepiscop și Mitropolit de Florenta, reprezentanții bisericilor ortodoxe, catolice, greco-cattolice române și evanghelice din orașul Florența, reprezentantul comunității musulmane din Florența și Italia și autorități civile ale cetății.

Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a dăruit parohiei noastre moaște de la Sfinții Cuvioși Mucenici de la Mănăstirea Sfântului Cuvios Teodosie din Țara Sfântă.

După oficierea slujbei la invitația Preasfințitului, Eminenza Sa Cardinalul Giuseppe Betori a subliniat cum ospitalitatea deplină implică și o grijă față de nevoile spirituale ale unei comunități, grijă care s-a concretizat prin darea în folosință ale acestei minunate basilicii ale orașului prin înmânarea cheilor părintelui paroh Ionuț Coman în octombrie 2015. Eminenza Sa a dăruit apoi parohiei, înmanandu-o părintelui paroh, o bucată importantă din moaștele Sfântului Iachint. Este vorba despre un martir roman din primele secole a cărui relicva provine din Tezaurul relicvelor găzduite în Domul din Florența împreună cu scrisoarea de atestare a autenticității și sigiliile.

Au urmat mesajele Excelenței Sale Ambasadorul pe lângă Sf Scaun d-l Bogdan Tătaru Cazaban și ale Președintelui Consiliului Primăriei din Florența d-na Caterina Biti.

În cuvântul Său Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a subliniat cum sensul ospitalității implica nu numai mulțumirea față de cei care dăruiesc ci și datoria de a menține și avea grija de cele dăruite. În acest sens Preasfințitul Părinte Siluan a remarcat îmbinarea și armonizarea constructivă a elementelor de iconografie ortodoxă cu cele precedente deja prezente de tradiție occidentală subliniind cum tradiția ortodoxă de limba latină ca cea română are vocația de a fi facilitata în relația sa cu occidentul latin.

În final părintele paroh a mulțumit Preasfințitului Siluan și Eminenței Sale Cardinalul Giuseppe Betori Arhiepiscop Catolic de Florența subliniind cum sensul spiritual al ospitalității este un model de urmat și pentru generațiile viitoare așa cum model viu sânt cei care au clădit bisericii, actul însăși de construire a unei biserici fiind un act sacru care integrează și înălța însuși sufletul omenesc pe care îl obligă la aderarea la valori de fidelitate, perseverență și purificare spirituală chiar și la mai multe generații ca și de exemplu in cazul șantierelor centenare ca cel al Domului din Florența unde din tată în fiu se transmitea nu numai o meserie dar și o viziune, o spiritualitate și cu conștiința faptului că de această osteneală vor culege roadele generațiile viitoare.

 

În continuare evenimentul a fost înfrumusețat de către Corul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei Sfântul Dionisie Exiigul cu un program de muzică bizantina în limba romana și italiena.

 

După prânzul oferit de Parohia Ortodoxă Română Înălțarea Domnului din Florența a avut loc o Conferință duhovnicească a Preasfințitului Episcop Siluan.

Mulțumim și dăm slavă Domnului pentru toate binefacerile Sale.

 FOTO

 

Categories: Activitati