Parrocchia Ortodossa Romena l'Ascesione del Signore 

Parohia Ortodoxă Română 

Inăltarea Domnului - FIRENZE I

Actualitati

Sarbatoare de Acoperamantul Maicii Domnului la parohia noastra

Posted by Admin on October 4, 2016 at 9:00 AM

Sărbătoare de Acoperământul Maicii Domnului la parohia Înălțarea Domnului din Florența (Firenze)

Sâmbăta, 1 octombrie, și duminică, 2 octombrie, parohia "Înălțarea Domnului" din Florența a sărbătorit un an de la primirea în folosință a bisericii din Viale Amendola, Santa Maria degli Angeli din Firenze.

Cu un an în urmă, cu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, părintele paroh Ionuț Coman, consilier eparhial pentru dialog al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a primit cheile bisericii prin bunăvoința Eminenței Sale Cardinalul Giuseppe Betori Arhiepiscop Catolic de Florența, de la vicarul general al curiei florentine.

Duminică, după Sfânta Liturghie s-a săvârșit slujba de Te Deum cu credincioșii strânși în jurul părintelui paroh. A urmat o agapă frățească pregătită de doamnele parohiei. După-amiaza, programul a continuat cu o plimbare ghidata prin centrul orașului, acțiune care se încadrează în proiectul parohial "Cultură și Credinţă", desfășurat de câțiva ani în mai multe etape în orașul Florenta și împrejurimi. Doamna Iulia, fidelă credincioasă a parohiei noastre, ghid specializat (dar și mamă a doi copii născuți și botezați în parohie), ne-a călăuzit pe străduțele vechi ale orașului.

Data fiind apropierea de centrul istoric, plecarea s-a făcut din fața bisericii, Piazza Beccaria, parcurgând Borgo la Croce. Tradiția indica Piazza Beccaria ca loc al execuției Sfântului mucenic Miniat, protomartir al Florenței. Acesta era un soldat provenit din orientul Antiohiei și martirizat în secolul al Ill-lea sub împăratul Deciu, în locul numit "gorgo" (probabil zona unde râul Africo care se revarsă în Arno crea vârtejuri de apa (gorgo) unde apoi creștinii au pus o cruce în amintirea sa, de unde denumirea de Giogo la Croce sau Borgo la Croce. Moaștele sale se află la abatia benedectina San Miniato al Monte.

Începând din 1531, odată cu asediul orașului, drumul Borgo la Croce, al condamnaților la pedeapsa capitala (aceasta este abolita de către Pietro Leopoldo Asburgo di Lorena la sfârșitul lui noiembrie 1786 în Marele Ducat de Toscana), se substituie celui mai vechi drum, Via de'Malcontenti (al nemulțumiților) care veneau din centru -zona Piazza San Firenze si palazzo Bargello (tribunal, prefectură și închisorile) si ajungeau la eșafod - care era în zona Torre della Zecca Vecchia (unde se bătea ca moneda florinul), iar acesteia din urmă i se substuie chiar Piazza Beccaria. Pe drum se găseau mai multe troițe și predicatori ale diferitelor ordine religioase care ii însoțeau pe condamnați pentru ultima dată.

Noi, urmând direcția inversă, am admirat cu tristețe icoana frescă cu răstignirea a lui Iosif Moriani din 1714 spre care condamnații își aruncau ultimele priviri, și ne-am îndreptat spre centru. Am întâlnit biserica Sant Ambrogio. Tradiția arată că Sfântul Ambrozie a poposit în acest loc în pelerinajul său spre locul unde fusese martirizat Sfântul Miniat, Giogo la Croce. Informațiile despre această Biserică datează din secolul al X-lea.

Apoi ne-am îndreptat spre piazza dei Ciompi, la Loggia del Mercato de Pesce. Acesta se găsea în actuala Piazza della Repubblica, numită Mercato Vecchio, proiectul fiind comisionat în 1567 lui Vasari de către Cosimo I de Medici cu scopul de a muta piața de peşte care se găsea chiar lângă Arno (mai există ca vestigiu mica piață numită "Piața de peşte"), vis a vis de Coridorul Vasari, unde pescarii vindeau peștele pescuit din raul Arno (specialitatea erau peștișori proaspeți prăjiți pe loc). Aici au fost construite Galeriile de Artă, Uffizi (administrația și respectiv birourile), galerii care aveau menirea de a ilustra magnificența, nu numai economică, dar mai ales cea artistică. Tocmai acestei zone, Uffizi, care găzduiește o mare parte din cultura imensă a orașului, emblema a importanței familiei Medicilor, care se impunea nu numai față de alte state vecine din Italia, dar și față de alte state din Europa, îi era oarecum nepotrivită vechea locație a vânzătorilor de peşte. In locul acesteia, Vasari va construi Coridorul care ii poartă numele și care constituia legătura între Palazzo della Signoria, Uffizi si, trecând Ponte Vecchio, ajunge la alt Palat important, Palazzo Pitti.

Iată-ne ajunși în fața palatului Bargello, sediul "poliției" în Evul Mediu. În realitate, Il Podestà, care avea puterea de a aresta și de aplica legea, era străin, ales special din afara familiilor florentine și chiar din afara Italiei, în așa fel încât să nu fie părtinitor.. după cum povestește Montanelli (Dante ed il suo secolo). Imediat se poate observa, datorită descoperirilor arheologice, fostele urme ale zidurilor cetății și ale unui turn - indicate chiar pe stradă și trotuar.

Florența, datorită rivalităților intre familiile importante ale orașului, a fost încununată cu peste 230 de turnuri (arata cam cum arata acum San Gimigniano, dar înmulţit de sute de ori). Care mai de care mai înalt, în funcție de posibilitățile respectivei familii care astfel se putea apăra sau voia să atace pe cele vecine. Câteva incendii colosale au nivelat orasul.

În final, trecând prin Via della Condotta, ajungem în piazza Signoria, dar aici vom continua povestea altă dată...

Pr Ionuț Coman

Categories: Activitati