Parrocchia Ortodossa Romena l'Ascesione del Signore 

Parohia Ortodoxă Română 

Inăltarea Domnului - FIRENZE I

Actualitati

Sfantul Mucenic Iachint cubicularul sarbatorit in parohia Inaltarea Domnului din Firenze 3 iulie impreuna cu toti Sfintii romani

Posted by Admin on July 5, 2016 at 3:45 AM

În dimineața Duminicii Sfinților Români din 3 iulie parohia Înălțarea Domnului din Florența a sărbătorit în mod special și pe Sfântul Mucenic Iachint ale cărui moaște se găsesc în biserica Parohiei. Cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Siluan, la inaugurărea bisericii Santa Maria degli Angeli din Viale Amendola din Florența care a avut loc în data de 11 iunie, parohia noastră a primit în mod special în custodie, ca semn de prețuire a comunității ortodoxe române din Florența și spre cinstire, de la Eminenza Sa Cardinalul Giuseppe Betori Arhiepiscop Catolic de Florența o parte importanta din moaștele acestui mucenic martirizat la Roma în anul 108 sub împăratul Traian. Acesta bucată a fost pusa într-o specială ampola de sticla sigilata și înmânata părintelui paroh Ionuț Coman împreună cu scrisoarea de atestare a autenticității relicvei. Aceasta parte provine din Tezaurul relicvelor Domului din Florența așa cum este menționat în scrisoare.

Dat fiind emoțiia pe care prezenta Mucenicului a suscitat în inimile mai multor tinerii la aceea ocazie, față de vârsta deosebit de tânăra a acestui martir în jur de douăzeci de ani și dragostea desăvârșită de Hristos a acestuia, la indemnul tinerilor cu bucurie a fost adoptat ca și ocrotitor al tinerilor parohiei noastre.

Așadar în dimineața zilei de Duminica 3 iulie, zi de sărbătorire a Sfântului după calendarul ortodox, după citirea Canonului părintele paroh Ionuț Coman a săvârşit slujba sfințirii Icoanei Sfântului Mucenic Iachint, icoana pe care tinerii din parohia noastră au dăruit-o parohiei Înălțarea Domnului din Firenze. În cuvântul catehetic al părintelui care a urmat sfințirii, părintele a arătat care este sensul sfințeniei model de desăvârșire, prietenie și mărturisire a lui Dumnezeu și aspecte vieții tânărului mucenic. Acest tânăr din Roma, cubicularul împăratului Traian, nevrând a mânca din cele jertfite Zeilor de către împăratul tiran preferând mai degrabă a se ruga a fost pârât, amenințat, torturat iar apoi intemnitat și lăsat fără hrană pentru a mânca cele jertfite. După 41 de zile petrecute în temniță fără hrană și apă, la 3 iulie 108 tânărul Iachint născut în Cezarea Cappadociei fidel până la moarte își încredințează sufletul lui Hristos în prezenta a doi îngeri luminoși care înspăimântă pe temniceri. Trupul său este aruncat din ordinul împăratului în periferia orașului Roma spre exemplu de dispreț dar este luat pe ascuns cu evlavie de un preot numit Timotei spălat și îmbălsămat apoi încredințat unei văduve care îl ascunde în casa sa. Apărând în vis unui orb de vază a orașului îl vindecă cu condiția de a readuce trupul sfânt în orașul de baștină al Cezareei din Capadocia.

După venerarea Sfintei icoane și a moaștelor Sfântului Mucenic Iachint a avut loc Sfânta și dumnezeiasca liturghie din Duminica Tuturor Sfinților Români. Părintele paroh a amintit despre procesul minuțios al canonizării sfinților în Biserica Ortodoxă Română , despre însemnătatea sfințeniei care se arată în poporul român prin aleşii săi care sânt dar specific de la Dumnezeu către poporul nostru și despre datoria noastră de creștini ortodocși români de a le aduce cuvenita închinare și cinste în limba noastră strămoşească.

În final părintele a aminti de Sfinții Mucenici mărturisitori a Sfintei noastre credinţe ortodoxe din Transilvania de la mijlocul secolului al XVIIl-ea dar și de alții printre care și martiriul Sfântului Constantin Brâncoveanu cu fii săi la Istanbul.

Categories: Activitati