Parrocchia Ortodossa Romena l'Ascesione del Signore 

Parohia Ortodoxă Română 

Inăltarea Domnului - FIRENZE I

Manastiri Ortodoxe Romanesti in Italia- Monasteri Ortodossi in Italia

Monastero della Dormizione della Madre di Dio
- 15 agosto -

Via Ardeatina 1741, 00134 Roma
mail: manastire.roma@mitropolia.eu
tel: +39 067 197 605    fax: +39 069 028 09 40
Madre Principale: Madre Maria
Prete Celebrante: Protosincello Atanasie

Monastero Ortodosso di San Giovanni Theristis - Bivongi 

89040, Bivongi (RC), ITALIA

Tel: +39 096 473 40 17

 Mail: manastire.bivongi@mitropolia.eu 

Abate: Ieromonaco Iustin

mobil: +39 327 740 64 98

Manastirea Sf. Ioan Theristis se afla în Calabria, pe teritoriul localitatii Bivongi, într-o vale salbatica numita Vallata dello Stilaro, renumit loc de nevointa ascetica unde totul vorbeste despre monahismul bizantin de la sfârsitul celui dintâi mileniu crestin.
Mănăstirea "Sf. Ioan Theristis", care este declarată Monument Național, cuprinde un complex monastic de origine bizantină, compus dintr-o biserică în stil bazilical din secolul al-X-lea și câteva corpuri de chilii.

Monumentul este situat în partea declarată "zona sacra" a Patrimoniului Bizantin din Valea Stilarului, fiind primul dintre edificiile restaurate dintre cele peste 40 care existau la începuturile celui de-al doilea mileniu creștin în această parte a Italiei Meridionale.
Această "perlă" a Calabriei funcționează ca mănăstire de monahi, înscriindu-se astfe în continuitatea vie cu ceea ce ea a reprezentat până în urmă cu 300 de ani.

Biserica mănăstirii, cu hramul Sf. Ioan Theristis, datează de la sfârşitul sec. XI. În mănăstire a trăit Sf. Ioan, un monah smerit, născut la Palermo, în Sicilia, care era ocupată de arabi. Mama sa era originară din Stilo, dar fusese luată în robie de arabi şi dusă la Palemo. Ea l-a îndemnat pe micul Ioan să fugă în Calabria şi să se boteze, făcându-se creştin. Ajungând monah iscusit, Ioan a dus o viaţă sfântă, fiind şi făcător de minuni. Cea mai cunoscută minune a sa este cea a secerării minunate, care i-a şi adus numele de Secerătorul.

harta

Monastero Annunciazione - Mirabella Eclano (Avellino)


Via Airola 41, Mirabella Eclano, 83036 Avelino
Abate : Protosincello Nicodim (Burcea)

mobil : +39 329 789 62 46

Mănăstirea ortodoxă română ”Buna Vestire” și-a deschis porțile pe 25 martie 2007, chiar de sărbătoarea Bunei Vestiri, și se află în orașul Mirabella Eclano, - localitate la 80 km de Napoli, în provincia Avellino.
Această mănăstire a luat naștere la iniţiativa parohiei ortodoxe româneşti ”Sfânta Treime” de la Bari, condusă de preotul Mihai Drigă, şi a stareţului mănăstirii Crasna, din judeţul Prahova, Arhim. Nicodim Dimulescu.

De Bunavestire, la sărbătoarea mănăstirii au venit să mulțămească lui Dumnezeu pentru darul primit peste 1.000 de români veniţi din întreaga Italia, dar şi câteva zeci de italieni. Slujba Dumnezeieştii Liturghii a fost ținută de către Înalt Prea Sfinţitul Iosif, Mitropolitul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, împreună cu Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal de la Bucureşti, şi Preasfinţitul Gurie Gorjeanul Episcop Vicar al Mitropoliei Olteniei. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul de la Biserica Stavropoleos din Bucureşti, condus de Arhimandritul Iustin Marchiş.

Ansamblul mănăstiresc, alcătuit dintr-o casă cu etaj şi terenul aferent, a fost donat de către un preot catolic din oraşul Napoli, don Carlo Cicala, un bun cunoscător al tradiţiei monahale româneşti, care a dorit ca pe această proprietate să ia naştere o mănăstire ortodoxă – punct de referinţă pentru creştinii ortodocşi români din Italia dar şi punte de întâlnire între Orient şi Occident. După Sfânta Liturghie, a fost sfinţit locul şi casa şi a fost instalat stareţul mănăstirii, Protosinghelul Nicodim Burcea, venit de la Mănăstirea Crasna.

Î.P.S. Iosif: „ Astăzi am reuşit să punem un început bun acestei mănăstiri. Părintele Patriarh Teoctist a dat binecuvântarea acestui schit care se naşte din Mănăstirea Crasna, dar care va funcţiona ca mănăstire. Este prima mănăstire ortodoxă românească pentru cei care trăiţi în Italia, care aveţi credinţă şi îl căutaţi pe Dumnezeu. Este foarte greu să se nască o mănăstire din nimic, mai ales în condiţiile de viaţă de diasporă. De aceea soluţia noastră a fost ca o mănăstire din România să facă acest sacrificiu şi să trimită primii călugări care să înceapă viaţa călugărească în Italia. Călugării care se vor ruga aici vor trebui să-şi lase oasele în acest pământ binecuvântat de Dumnezeu”.

Manastiri si Biserici din Romania - Monasteri e Chiese di Romania