Parrocchia Ortodossa Romena l'Ascesione del Signore 

Parohia Ortodoxă Română 

Inăltarea Domnului - FIRENZE I

Parohia Ortodoxa Romana "Inaltarea Domnului" din FirenzeISTORIC: Parohia ”Înălţarea Domnului”, FlorențaLa 17 decembrie 1984, PC Preot Petre Coman (Buzău 1940 - Firenze 2011) a fost numit preot paroh al Parohiei ”Înălţarea Domnului” din Florenţa, cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. La început slujbele se desfăşurau în mica capelă a bisericii “Santa Maria Novella”. Cu timpul, comunitatea a început să se închege şi să se mărească, şi prin bunăvoinţa Eminenţei sale Cardinalul Silvano Piovanelli, comunitatea ortodoxă română a obţinut în folosinţă biserica ”San Giorgio alla Costa” sau ”dello Spirito Santo”, adică a Sfântului Duh, în care se celebrează Sfânta Liturghie şi Sfintele Taine. Părintele Petre Coman, preot paroh al comunităţii ortodoxe române din Firenze a desfăşurat timp de 27 de ani cu râvnă şi nespusă dragoste activitatea sa de păstorire faţă de Sfânta noastră Biserică până în ultima clipă, la 2 ianuarie 2011, când s-a mutat la Domnul. În tot acest timp - caracterizat şi de dificultăţi economice - a fost susţinut de dragostea soţiei Lucia şi a celor doi copii, Ionuţ şi Alina.Cu binecuvântarea PS Siluan, în iulie 2009 părintele Ionuţ Coman a fost hirotonit preot, iar în 2 ianuarie 2011 a fost numit paroh al Parohiei ortodoxe române din Florenţa (Firenze), Regiunea Toscana, Italia. Ca fiu al părintelui duhovnic Petre Coman (+2011), părintele Ionuţ a slujit la biserica ortodoxă din Firenze ca citeţ, dascăl încă din primele timpuri ale formării parohiei (1984), contribuind la închegarea comunităţii române din Florenţa. Hirotesit ipodiacon, funcţie împlinită timp de doi ani, apoi hirotonit diacon pentru alţi doi ani, în timpul studiilor de teologie, făcute cu binecuvântarea personală a Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, apoi a ÎPS Iosif de la Paris şi a PS Episcop Siluan al Italiei. Activitatea pastoral-misionară a părintelui se desfăşoară îmbinând viaţa de trăire a preoţiei împreună cu familia sa, soţia Nicoleta şi cei doi fii, Petru Ioan şi Ioan.

În cadrul parohiei se desfăşoară regulat activităţi de cateheza cu copii, tineri si adulti, un Laborator de traditie si cultura cu personal calificat, atelier de icoane. In fiecare Joi dupa amiaza are loc cateheza tinerilor cu studiu biblic si lecturi patristice. In Cadrul parohiei s-a infintat un Cor al Tinerilor “Bucuria” care infrumuseteaza sf. Liturghie prin cantec si port popular si care se intruneste pentru rapetitii saptamanal.

Cateheza cu copii se desfasoara in fiecare sambata si duminica cu copii. De asemena de desfasoara activitate de sustinere morala a viitoarelor mamici in dificultate dar si asistenta religioasa in Penitenciarul Sollicciano, la Spitalul de copii Meyer in cadrul caruia se ajuta familiile copiilor veniti din tara temporar pentru ingrijire medicala. Parohia a semnat un protocol de asistenta religioasa ortodoxa in spitalul Universitar Carreggi. In cadrul parohiei au loc diverse evenimente culturale cu accentul pus pe tineri, prezentare de volum, recitare de poezii (Eminescu), vizite la muzee şi grădini. In cadrul parohiei se desfasoara Pelerinaje atat in orasul Florenta cat si Italia si in afara.

Parohia este dotată şi cu o bibliotecă parohială înfiinţată în decursul anilor, având un număr de 400 de volume in crestere. De-a lungul timpului, mai ales prin donaţii, biserica s-a înfrumuseţat cu numeroase icoane de format foarte mare, proces care a culminat prin realizarea iconostasului, între anii 2008-2009, care înfrumuseţează sfintele slujbe şi care a fost sfinţit de către PS Siluan cu ocazia hramului parohiei, în 2010. 

Părintele preot paroh Petre Coman a promovat şi organizat cu binecuvântarea Sfântului Sinod, în octombrie 1997, vizita Cardinalului de Florenţa, SE Silvano Piovanelli, în România, la Bucureşti (vizită premergătoare venirii SS Papa Ioan Paul al II-lea în România), ocazie cu care Cardinalul a dăruit Bisericii Ortodoxe Române  o parte din moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur. 

In 2014 Parohia a sarbatorit cu ocazia Hramului 30 de existenta si activitate pastoral misionara.

Cu ocrotirea Maicii Domnului pe data de 8 Septembrie 2015, cu binecuvantarea PS Siluan si bunavointa ES Cardinalul G. Betori arhiepiscop catolic de Florenta, parohia a primit in folosinta biserica Santa Maria degli Angeli- monument istoric - in apropierea centrului orasului in Viale Amendola,40 Firenze.

Parohia Ortodoxă Română de Firenze, Italia, se afla sub jurisdicţia canonică a Patriarhiei Ortodoxe Române

Parohia "Inaltarea Domnului" face parte din  Episcopia Ortodoxă Română a Italiei care la randul sau este parte din  Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale, care are ca Întâi Stătător pe Înalt Prea Sfinţitul Iosif.