Parrocchia Ortodossa Romena l'Ascesione del Signore 

Parohia Ortodoxă Română 

Inăltarea Domnului - FIRENZE I

Pelerinajul parohiilor din Florenta și Prato la Roma

Pe data de 15 Octombrie 2011 s-a desfasura pelerinajul parohiilor din Florenta si Prato la Roma. Pelerinajul a reprezentata nu numai o remarcabila ocazie de vizita a locurilor unde Sfintii au trait si au marturisit credinta prin mucenicie dar si un prilej de comuniune si unitata a credinciosilor pelerini. O zi inceputa de dis de dimineata la ora 4– dar plina de entusiasm si fervoare in a descoperii marturiilor din primele veacuri de la inceputul crestinismului. Un moment de intrare in comuniune cu primi crestini si Sfintii parcurgand nu numai straziile imperiale - Appia Antica fiind dintre cele mai vechi si renumite strazi ale imperiului dar si caile duhovnicesti de sfintire a primilor crestini si martiri pelegrini fiind patrunsi de acel fior sfant la vederea Catacombelor San Sebastiano care au adăpostit intru adormirea cea vesnica moaștele Sfinților Apostoli Petru și Pavel, dar și ale altor numeroși mucenici, a nenumaratelor inscriptii si simboale crestine, a minunatelor biserici care au fecundat cultura si civilizatia creastina.

Asa in Capella delle Reliquie din biserica San Sebastiano, pelerini s-au inchinat la sfinte moaște de la Sf. Ap. Petru și Pavel, Sf. Ap. Andrei, Sf. Mc. Nereu și Achilin. Vizita la biserica închinată Sf. Prassede,o sfântă din sec. I, care împreună cu sora ei Sf. Pudenzziana și cu tatăl lor, Sf. Pudens, i-au slujit Sfântului Apostol Petru. Această biserică adăpostește moaștele celor două sfinte, surori, alături de moaștele altor 2300 de mucenici, aduse aici, în secolul VIII, din catacombe. Tot aici ne-am inchinat la colonna delle flagellazione adusa de la Ierusalim in 1223 si am admirat minunatele mosaice bizantine o adevarat cateheza teologica. Succesiv pelerini s-au inchinat in Santa Maria Maggiore, una din cele 4 mari catedrale patriarhale din vechime este adapostita o parte din Sfanta Iesle a Mantuitorului. În pauza de prânz la plimbarea prin centrului istoric al Romei am admirat vechile vestigii romane, precum: Circo Massimo, Coloseumul, Poar-ta lui Constantin, Piazza Venezia, si Coloana lui Traian amintindu-ne de istoria si formarea poporului roman. După amiază la Vatican, am pasit spre descoperire “comorilor ascunse” ale Catedralei San Pietro, care adăpostește moaștele mai multor sfinți ai Bisericii noastre, printre care: Sf. Ap. Simon Zilotul, Sf. Ap. Iuda al lui Tadeu, Sf. Ier. Grigorie de Nazianz, Sf. Ier. Ioan Gura de Aur, Sf. Ier. Grigorie Dialogul, Sf. Ier. Leon cel Mare și mulți alții. În cripta de sub altarul principal se află mormântul care adăpostește moaștele Sf. Ap. Petru. Ultima mare catedrală vizitata a fost San Paulo Fuori le Mura, unde se află mormântul Sf. Ap. Pavel si unde o parte din lantul care l-a tinut prizonier martutisteste parca si lantul credintei noastre.

Ultimul popas, înainte de întoarcerea spre casă, la Sediul Episco-piei Ortodoxe Române a Italiei a fost un minunat si mult aspteptat prilej nu numai de închinare și la sfintele moaște adăpos-tite de paraclisul episcopal: Sf. Ap. Petru și Pavel, Sf. Ap. Andrei, Sf. Ap. și Ev. Marcu și Luca, Sf. Mir. Maria Magdalena, Sf. Ier. Nicolae, Sf. Ier. Calinic de la Cernica dar si de asculta cuvintele inflacarate de credinta a si vedea dragostea in adevarata viata duhovniceasca a calugarilor si maicilor de acolo marturisindu-se semnul viu al credintei si al harului o adevarata marturie de continuitate din primele veacuri si pana acum. Cuvintele Ieromonahul Atanasie - Vicar Eparhial – ne-au adapat si retrezit dragostea pentru sfintii aducandu-ne aminte ca ei sant totdeauna sant lucratorii ai harului in Via Domnului si vegheaza asupra noastra.

In drum spre casa ne-am impartasit impresiile si am cautat a exprima in cuvinte rodul pe care il aveam in suflete. Asa incat unul dintre pelerini mai mici din Florenta a inchis parca cercul marturisind (ca si cei mai varstnici) prima impresie si placere majora la Sediul Episcopiei si imediat dupa acea a catacombelor. Multumierea a fost generala in ciuda oboselii fizice care nu a sters euforia bucuriei dea fi pelerini. 

Multumin PS. Ns Episcop Siluan, Vicarului Eparhial, Departamentului pentru Pelerinaje dar nu si mai putin maicutelor care cu ne-au servit placute si binevenite bauturi si gustari. Multumim nu mai putin ghizilor care cu profesionaliate si profunda cultura dar si credinta tare ne-au calauzit in acest pelerinaj (aratind diferenta intre excursie turistica si pelerinaj).


Pr. Ioan Coman

Florenta


Pr. Ionica Saghin 

Prato